fbpx
02f6e7214acd130f677973265b9385d2
Силвия Димитрова

Силвия Димитрова

КАКВО Е СВОБОДАТА?

„Не е свободен човекът, който не е господар на себе си“ – Епиктет

Свободата е усещането нищо да не ни пречи да ръководим живота си, така както ние желаем. Ако не можем да бъдем напълно свободни в избора си – разбира се като не нарушаваме чуждата свобода и не пречим на чуждия избор – значи не притежаваме властта да ръководим живота си.

Да бъдем свободни, не означава да бъдем безотговорни или да не виждаме безотговорността на другите. Напротив, свободата е да поемем отговорност за живота си и да не бъдем нещо, което другите искат да бъдем, когато желанията им са в противоречие с онова, което ние искаме за себе си.

МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И СВОБОДНИ ЕДНОВРЕМЕННО!

Някои хора наричат стремежа към свобода егоизъм. Такива хора обикновено са създали определена власт върху нечии чужд живот и се борят срещу заплахата да не им се отнеме тази власт. И през манипулацията и вменяването на вина се опитват да задържат властта си.

За да бъдем свободни не е необходимо да притежаваме свръхголяма сила и могъщество, чрез които да пречим на другите да бъдат свободни и така да имаме надмощие.

Най-свободните хора са тези, които имат вътрешен мир. Те не се подчиняват на чуждите капризи, не се поддават на вменяването на вина и ръководят живота си с мълчалива ефективност. Те не робуват на предразсъдъци, чрез които трябва да се държат по определен начин, защото са родители, деца, служители, шефове или подчинени.

Свободният човек не се притеснява какво мислят другите за избора му.

СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК Е ЧОВЕК С ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОРНОСТ, НО НЕ Е РОБ НА ЕГОИСТИЧНИТЕ РАЗБИРАНИЯ НА ДРУГИТЕ ЗА ТОВА КАКВО Е ОТГОВОРНОСТ.

Свободата е нещо, което трябва да отстояваме. За да я постигнем не трябва да допускаме манипулации, както и да разчитаме на другите когато става въпрос за нашия живот.

НИКОЙ ОСВЕН НАС НЕ МОЖЕ ДА НИ ОСИГУРИ СВОБОДАТАТА.

Като психолог, както и от личен опит знам, че е трудно да станеш свободен, когато имаш минало, което е било съпроводено с манипулации, прикрити зад грижа и любов, минало изградено с манипулаторски предразсъдъци и стереотипи на обществото и традициите ни…

Знам обаче, че никой не получава свободата си наготово. Всеки сам трябва да я постигне. Ако някой ни я обещава и поднася на тепсия – това не е свобода, а нещо, за което скоро ще трябва да бъде платено.

Сподели статията

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Допълнително от автора:

СТОКХОЛМСКИЯТ СИНДРОМ ПРИ ДЕЦАТА

Често даваме пример за Стокхолмският синдром, който се състои в това, че хора, които са били взети за заложници, са взели страната на своите похитители.

За нарцистичния насилник

Всеки един човек притежава нормален нарцисизъм, който е в основата на нашата собствена идентичност. Патологичният нарцисизъм обаче е голям източник на насилие. Той превръща личността

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕШ ЖЕРТВА?

Жертва сме винаги, когато не КОНТРОЛИ­РАМЕ живота си, а се оставяме да го контролират външни сили. Ако ние не дърпаме конците, значи някой или нещо

Циклично насилие

Фаза на извинения, на дълбоко разкаяние. Мъжът се опитва да заличи, да омаловажи своето поведение. След избухването следва угризение, но той се опитва да се