fbpx

Не можете да кажете „НЕ“ на поведение което не ви харесва, за да не обидите човека отсреща?

Забравили ли сте за мечтите си заради грижата за семейството?

Страхувате се, че вече никога няма да бъдете щастлива?

   Една жена, която се чувства така, трудно би се замислила, дали й е нужна помощта на психолог. Тя обикновено търси причината в себе си или в отношението на другите към нея. Очаква другите да се променят, защото ще разберат, че не постъпват правилно. Уви, това никога не се случва.

Малко хора могат да си позволят терапия. Било то поради липсва на разбиране – какво точно представлява „психологическа консултация“, или на достатъчно финансови средства.

Затова реших да напиша тази книга, пресъздавайки ПРОМЯНАТА, която една жена постига вследствие на терапия при психотерапевт. 

Ето какво споделя главната героиня на своя психотерапевт и на нас:

   „В мен се надигна голям гняв от това, че мъжът ми не зачита моето мнение и дори не иска да го чуе. Аз винаги съм могла да разчитам на него абсолютно за всичко. Той е прекрасен човек. Грижи се много за нас. Но този негов отказ да чуе и моето мнение ме побърква. Само той е прав и това е. Аз никога не може да съм права. Когато спорим, той ми казва „Ти млъкни, аз знам по-добре от теб кое е правилно и кое не е правилно!“.

На една от следващите срещи, тя продължава да споделя:

 

   „Но ако аз си позволя да изразя мнение, което е различно от това на съпруга ми, виждам как очите му се изпълват с ярост и злоба. И с ненавист ми казва: „Как може да разсъждаваш толкова тъпо и неправилно!“.

Последователните срещи с психолога започват да дават своя резултат. Слой след слой, като при белене на лук,  се премахват пластове от негативните емоции, несъзнавани негативни вярвания за нея самата, предразсъдъци и очаквания, които са й пречили да бъде самата себе си, да бъде щастлива и спокойна. Как реагира съпругът на тези промени, как реагира шефът на работата й, как тя подобрява общуването с децата си?

Всичко това постепенно се разкрива пред нас в книгата.
Ние заедно с героиня преминаваме психотерапията и можем да проанализираме своя живот и своите ситуации чрез въпросите, които възникват по време на срещите.

Силвия Димитрова

Психолог, писател

Мисълта, която ме водеше през двете години работа по книгата, беше, до колкото мога да успея да дам отговори на въпроси, които задават повечето хора, с които работя в кабинета си:

Опитала съм се да пресъздам и моето разбиране за психологическата и психотерапевтичната помощ. Не като наука, а по един чисто житейски и човечен, разбираем начин.

За кого е тази книга?

Защо книгата да е само за жени? Тя е и за мъжете.

   На една от срещите за представяне на книгата, една жена изрази мнение, че тази книга помага на жените да си дадат отговори на въпроси във връзка отношенията в семейството им, повишат себеоценката си, да знаят как да реагират при определени ситуации. Един от малкото мъже, които присъстваха на срещата и беше прочел книгата, изрази мнение, че тази книга не е само за жени. Тя би помогнала и на мъжете, да разберат някои свои реакции спрямо съпругата си и децата. Дори и спрямо приятелите си. Тя би помогнала мъжете също така, да разберат поведението и на жената до себе си. И така да успеят да разрешат някои от проблемите си.

Мнения на читатели