fbpx
janko-ferlic-oWDRVgk04EA-unsplash
Силвия Димитрова

Силвия Димитрова

Дъщеря ми има проблеми в училище

-Дъщеря ми има проблеми в училище. Две момичета от нейния клас я манипулират и обиждат. Често се прибира разплакана. Понякога я канят на разходка и след това не идват на уговореното място. Все й казвам да не им обръща внимание, да не излиза с тях, но тя не ме разбира. Как да я защитя?

-Бих искала да Ви попитам какви са Вашите отношения с дъщеря Ви. Позволявате ли й да има собствено мнение? Да Ви противоречи и да не се съгласява с Вас понякога и Вие да приемате спокойно нейното противопоставяне? Може би избухване дори?

Младата жена се замисли, не можа да се сети за такъв случай.

-Не, ние с нея никога не се караме. Досега винаги сме се разбирали идеално.

-Дъщеря Ви е на 11 години. Искате да кажете, че за 11 години тя никога не Ви е противоречала, не сте спорили с нея за нищо.

-Да, точно така. Тя наистина е много послушно и добро дете. Но ето, другите злоупотребяват с нея. И аз не знам как да предотвратя това.

-Децата се учат да защитават и отстояват себе си чрез отношенията си с родителите. Важно е родителят да позволи на детето да има мнение, да може да противоречи когато не е съгласно с възрастните. Важно е родителят да има търпението и спокойствието да обясни на детето своята позиция, както и да изслуша неговото мнение. На децата трябва да им бъде позволено да правят грешки, да се сблъскват с проблеми. И тези грешки и проблеми да бъдат посрещани адекватно от възрастните, не с упреци и обиди. И със забрани за изказване на различно от родителското мнение. А с показване на грешката като грешка, на проблема като проблем – които могат да бъдат решени и с които се сблъсква всеки в живота си. Така децата придобиват увереност, имат смелостта да изпробват нови неща и да успяват. Когато родителят има способността да удържа чувствата на детето си, да не избухва когато детето избухне, то се научава да говори за чувствата си, за страховете си – без да се страхува от тези чувства. И без да се налага да ги изтласква дълбоко в несъзнаваното си.

По този начин то е спокойно и уверено в отношенията с връстниците си. Както и с възрастните. Няма да позволи някой да го манипулира или малтретира. Самото дете също няма да има нужда да бъде манипулиращо или агресивно с другите. Винаги поведението на децата е следствие от начина на родителстване върху тях.

Сподели статията

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Допълнително от автора:

СТОКХОЛМСКИЯТ СИНДРОМ ПРИ ДЕЦАТА

Често даваме пример за Стокхолмският синдром, който се състои в това, че хора, които са били взети за заложници, са взели страната на своите похитители.

За нарцистичния насилник

Всеки един човек притежава нормален нарцисизъм, който е в основата на нашата собствена идентичност. Патологичният нарцисизъм обаче е голям източник на насилие. Той превръща личността

КАКВО Е СВОБОДАТА?

„Не е свободен човекът, който не е господар на себе си“ – Епиктет Свободата е усещането нищо да не ни пречи да ръководим живота си,

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕШ ЖЕРТВА?

Жертва сме винаги, когато не КОНТРОЛИ­РАМЕ живота си, а се оставяме да го контролират външни сили. Ако ние не дърпаме конците, значи някой или нещо