fbpx
Силвия Димитрова

Силвия Димитрова

Тормозът

Когато до втръсване отправяме определено послание към някого, накрая успяваме да притъпим неговата способност за критична преценка и той започва да приема всичко. Такива са например безкрайните разпити за измъкване на признания, докато накрая другия започва да се чувства изчерпан и отстъпва.

„Способен е да ме разпитва по цели нощи, за да се убеди, че не съм му изневерила. За да ме остави на мира, накрая му казвам каквото иска да чуе“.

 

Друга стратегия представлява преследването и дебненето по улиците, тормоз по телефона и социалните мрежи, причакване след работа. Обикновено подобна форма на насилие се проявява след раздяла.

„Откакто го напуснах, той ми се обажда по няколко пъти на ден, редува обясненията в любов със заплахите, обсъжда жилището ми и пише обидни думи по вратата. Притеснява и приятелите ми като им пише колко много ме обича или колко лошо съм постъпила с него“.

 

Домашното насилие е нарушаване на човешки права, а не семеен или личен проблем.

Има Закон за защита от домашно насилие, чрез който може да получите ограничителна заповед при упражнено домашно насилие срещу Вас.

Има организации и институции, към които можете да се обърнете и да получите психологическа, юридическа и социална подкрепа.

Сподели статията

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Допълнително от автора:

За паник атаките и тревожността

Напоследък в кабинета ми идват все повече хора с ПАНИЧЕСКИ АТАКИ и необяснима на пръв поглед ТРЕВОЖНОСТ. Общото при всички тези хора е, че се

ПРИКАЗКОТЕРАПИЯ ЗА ВЪЗРАСТНИ

Мъдростта на приказките в предизвикателството да опознаеш себе си Всеки от нас има нужда от: • Време за себе си; • Да опознае себе си

ДА ПОЛИВАШ ПУСТИНЯТА

Понякога нещо ни се струва много несправедливо и имаме нужда да спорим, да доказваме, да убеждаваме другите, че те не са прави, когато ни говорят

СТОКХОЛМСКИЯТ СИНДРОМ ПРИ ДЕЦАТА

Често даваме пример за Стокхолмският синдром, който се състои в това, че хора, които са били взети за заложници, са взели страната на своите похитители.